Při objednávce nad 1200 Kč získáte dopravu zdarma po celé České republice!

Pro lidský organismus je důležité a prospěšné přijímat pestrou stravu zahrnující vyvážený poměr všech životně důležitých živin. U vegetariánů se jedná především o správnou kombinace obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů a semínek. Dále je pro většinu z nich přijatelná i konzumace mléčných výrobků a vajec, což také pozitivně ovlivňuje komplexnost jejich stravovacího plánu.

Tato speciální výživová strategie, či lépe řečeno životní filosofie, vylučující konzumaci masa a v některých případech i produktů živočišného původu, patří dnes k poměrně rozšířeným trendům. Její stoupenci rozhodně nejsou považováni za raritu, jako tomu bylo v minulosti. Nechceme zde rozebírat důvody, proč se vegetariáni pro svůj směr rozhodují, protože to není jednoduchá otázka s jednoznačnou odpovědí. Pouze konstatujeme, že v otázce zdravotního stavu se u vegetariánů uvádí nižší výskyt srdečních onemocnění, diabetu, hypertenze a některých druhů rakoviny. A samozřejmě také nadváhy či dokonce obezity. Na druhou stranu je důležité k výživové otázce přistupovat poučeně a s rozmyslem, aby tělo dostávalo všechny důležité živiny.

Jak je to s nezbytností masa

Na světě existuje mnoho skvěle prosperujících vegetariánů, kteří skutečně dobře zvládají koordinovat své stravování v souladu se svým přesvědčením i prospěšností pro organismus.

Nutno přiznat, že kvalitní maso je skvělým zdrojem bílkovin, tuků a mnoha minerálních látek. Bohužel maso pocházející z běžného průmyslu nese stopu nešetrného zacházení se zvířaty. A nejde pouze o zacházení, ale i stravu, kterou jsou tato zvířata krmena. Geneticky modifikovaná krmiva a další nesčetné přešlapy pak z tohoto masa činí doslova časovanou bombu, kterou nemůžeme označit za jednoznačně prospěšnou složku lidské pestré stravy. Pokud tedy maso konzumujeme, měli bychom věnovat maximální pozornost jeho původu a způsobu zpracování.

Vegetariánská rizika

Největší riziko vegetariánského způsobu života spočívá v neznalosti zásad správné dietetiky. Když se do tohoto stravovacího stylu pustí neznalí, v nejhorším případě teprve dospívající jedinci, kteří zkrátka vynechají maso bez současného vyvážení jídelníčku pestrou rostlinnou stravou, mohou vzniknout zdravotní komplikace.

Jak je to s dostatkem bílkovin

Vegetariáni ve své stravě zpravidla přijímají všechny nezbytné bílkoviny v kombinacích vhodných pro lidské tělo.

Nezapomínejte na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Nejlepším zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou ryby. Pokud je jejich konzumace pro vegetariány nepřijatelná, je třeba zapátrat v rostlinných zdrojích. K těm nejlepším patří vlašské ořechy, dýňová semínka, konopná semínka, dále semínka lněná a chia a vybrané druhy listové zeleniny.

Příjem omega-3 a omega-6 mastných kyselin musí být pro tělo v rovnováze. A je to právě konopné semínko, které se vyznačuje tím nejvýhodnějším poměrem těchto esenciálních mastných kyselin (poměr omega-3: omega-6 = 1:3). Což pomáhá zajišťovat správnou funkci metabolismu.

Stejně tak efektivní a prospěšný je zastudena lisovaný konopný olej, který díky svému složení patří k jedněm z nejkvalitnějších olejů rostlinného původu. Navíc se vyznačuje velmi lahodnou oříškovou příchutí, je tak vhodným kandidátem do zálivek, salátů či nepečených dezertů a přesnídávek.

Živiny, kterých mívají vegetariáni více

Díky složení stravy mají vegetariáni oproti ostatním zpravidla větší přísun vlákniny, hořčíku, draslíku, kyseliny listové a antioxidantů v podobě vitamínu C, vitamínu E a také vybraných fytochemikálií.

Hlavní je zdravý rozum

Ať už se Vaše stravovací strategie shoduje s jakýmkoli směrem, vězte, že základ úspěchu spočívá v pestrosti složek a zdravém přemýšlení o výživě jako celku. Nezapomínejte, že konopné potraviny mohou také výrazně přispět kvalitě Vašeho jídelníčku. Neváhejte prostudovat naši nabídku.