Při objednávce nad 1200 Kč získáte dopravu zdarma po celé České republice!

Konopí je zcela neuvěřitelná rostlina, jejíž plný potenciál ještě není zcela vytěžen. Nejenže rychle roste, ale zároveň jsou konopné produkty snadno recyklovatelné a nezatěžují tak nadměrně životní prostředí. Šíře možného využití konopí Vás jistě překvapí.

Zero waste a konopí

Konopnou rostlinu lze totiž pro průmyslové využití zpracovat doslova celou. A to včetně zdánlivého odpadu. Její pěstování není náročné, výnosy jsou enormní. Tato rostlinná produkce nemá navíc devastační účinky na životní prostředí. Ba právě naopak. Kořeny provzdušňují půdu a sama rostlina čistí vzduch od škodlivin.

Stavebnictví – stavební a izolační materiál

Konopí se používalo jako stavební materiál od nepaměti věků, a to pro své výjimečné vlastnosti, ke kterým se řadí vysoká odolnost, mimořádná stabilita a v neposlední řadě schopnost se dobře vypořádat s vlhkem a horkem. Již do hliněných chatrčí našich prapředků bývaly zabudovány stonky konopí. V dnešní době je konopná rostlina konkurenceschopnou alternativou dřeva coby stavebního materiálu. Technické konopí patří k jedněm z nejsilnějších a nejvýkonnějších rostlin, jejichž přírůstky jsou zcela enormní. Navíc nemá erozivní účinky na půdu.

Lisovaná konopná vlákna se dají použít do izolačních materiálů a slouží tak jako zdravější alternativa skelné vaty. Nedráždí totiž plíce ani lidskou pokožku. Ve Francii byla dokonce vyvinuta speciální lisovaná směs konopných stonků, která procesem zvápenatění získává vlastnosti podobné stavebnímu betonu. Pevnost materiálu je stejná jako v případě betonu, je však výrazně lehčí a pružnější, daleko lépe odolává přírodním podmínkám, navíc má i mnohem lepší izolační vlastnosti.

Textilní průmysl, obuvnictví

Konopné vlákno má svůj mimořádný potenciál pro textilní výrobu, rovněž od nepaměti věků (první zmínky o něm pocházejí z neolitických dob). Vlákna konopí se vyznačují mimořádnou pevností, odolností a zároveň pružností. Konopné vlákno se výborně hodí k výrobě tkanin, které jsou vystaveny účinku povětrnostních vlivů a vody – krycí plachty, hadice, koberce, stanové dílce, provazy, lana apod. Z dlouhých pružných vláken konopí je však možné utkat také látku tenčí, a přitom pevnější než z bavlny, podobnou spíše látkám ze lnu nebo surového hedvábí.

Konopí má dobrou využitelnost i v módě a obuvnictví. Konopné oblečení se perfektně nosí. Je antibakteriální, izoluje – v létě od horka, v zimě od chladu, a navíc je velmi pevné. Tzv. slow neboli udržitelná móda začíná být v kurzu i u nás. České značky znovuobjevují tento výjimečný materiál a nabízejí jej pro náš trh, což je moc dobře.

Papírenství

Konopná rostlina je složena ze 30 % z celulózy. Není proto náhoda, že jedním z prvních papírů, který vyrobili ve starověké Číně před 2000 lety, byl právě papír konopný. Byly na něm natištěny dokonce i první bankovky. Pro svou mimořádnou trvanlivost a odolnost se konopného papíru využívalo mnohem více než toho papyrového. K rozmachu papíru vyrobeného ze dřeva dochází až v 19. stol.

V Evropě a Severní Americe se konopný papír zcela běžně užíval k tisku cenin (bankovek, cenných dokumentů– deklarace, ústavy) či knih, a to až do poloviny 20. stol. Důvodem byla především jeho mimořádná odolnost, díky které si uchovaly tyto listiny svou trvanlivost v průběhu věků.

Při výrobě papíru z rostlin se používají dlouhá nebo krátká vlákna. Z dlouhých vláken se vyrábí vysoce kvalitní papír, který se používá na knihy, časopisy, bankovky a umělecké papíry. Kratší vlákna slouží k produkci spotřebních výrobků, jakými jsou například novinový, balicí či toaletní papír. K výrobě konopného papíru lze využít i pazdeří, které je vlastně odpadním produktem při zpracování konopí na vlákno. Tím je podpořena bezodpadová možnost zpracování tohoto materiálu.

Potravinářský průmysl

Potravinářský průmysl z konopné rostliny zpracovává především konopné semínko. Ať již pro výrobu mouky, müsli, chleba, omáček, tak především pro získání mimořádně cenného přírodního konopného oleje. Konopný olej je zcela jedinečný a nedocenitelný pro svůj vysoký obsah a ideální poměr Omega-3 a Omega-6 nenasycených mastných kyselin. O konopném oleji je obecně známo, že jeho dlouhodobé užívání má mimořádné přínosy pro lidský organismus. Navíc je pro svou specifickou lahodnou oříškovou příchuť neocenitelným dochucovadlem ve studené kuchyni.

Vaší pozornosti nabízíme kompletní nabídku sortimentu Carun konopných potravin.

Kosmetika

Při výrobě kosmetiky z konopí se také hojně využívá zastudena lisovaný konopný olej. Nepřeberná škála kosmetického využití představuje produkty od krémů, mastí, balzámů, olejů, šamponů, mýdel a koupelových řad. Jsme hrdými výrobci těch nejluxusnějších a nejkvalitnějších výrobků konopné kosmetiky. Prostudujte nabídku našich kosmetických produktů, nebudete zklamáni a jistě si vyberete přímo na míru Vašim potřebám.