Při objednávce nad 1200 Kč získáte dopravu zdarma po celé České republice!

Kdo někdy zažil migrénu na vlastní kůži, ví, o jak nepříjemnou a vysilující zdravotní komplikaci se jedná. Migréna je stav těžší – často jednostranné – pulzující bolesti hlavy, která trvá hodiny, někdy ovšem dokonce i celé dny (uvádí se až 72 hodin). Může být provázena poruchami vidění, nevolností, dávením a přecitlivělostí na světlo. U mnoha pacientů s migrénou se projevuje předzvěst záchvatu, kterému se říká „aura“. Pokud se stav podchytí v této fázi, může to průběh samotné migrény zmírnit či urychlit. Možností řešení se nabízí víc, od konvenčních farmakologických metod, až po alternativní způsoby, ke kterým se řadí konopí.

Migréna a tradiční medicína

Stav migrény je v medicíně značně diskutované téma. V současnosti je popsáno zhruba třicet možných příčin jejího vzniku. Předepisovaná sedativa a slabší uklidňující prostředky doprovází bohužel dlouhý seznam závažných vedlejších účinků. I proto se mnozí pacienti snaží hledat alternativní cestu.

Pacienti souhlasí, že konopí funguje

Z přímých zkušeností mnoha pacientů po celém světě plyne, že konopí má potenciál tlumit bolestivé stavy, pomáhat od nevolnosti a nutkání na zvracení. Tento výčet přesně odpovídá symptomům migrénových stavů. V tomto smyslu je indikováno i konopí pro léčebné použití v České republice.

Vybrané studie posledních let

Účinkům konopí v souvislosti s migrénovými stavy se věnují i mnohé vědecké studie posledních let. Za všechny uvádíme následující:

Studie z roku 2016 /časopis Pharmacotherapy/ shrnuje, že léčebné konopí snižuje frekvenci migrén. Výzkumníci sledovali 121 dospělých trpících migrénami na dvou specializovaných klinikách pro léčebné konopí v Coloradu. Z jejich pozorování vyplývá, že kontrolované užívání konopí snížilo u některých pacientů výrazně četnost výskytu migrén.[1]

Přehled vědecké literatury z roku 2017 /časopis Cannabis and Cannabinoids Research/ zkoumal užívání konopí na bolesti hlavy obecně. Výzkumníci došli k závěru, že po provedení dalších klinických pokusů se může konopí stát tišícím prostředkem primární volby pro některé pacienty trpící bolestmi hlavy. Vědci odhalili jedinečné přínosy orálního podávání kanabinoidů pro prevenci bolestí hlavy a v této souvislosti rovněž vyzdvihli úlohu kanabidiolu (dále jen „CBD“) coby látky s potenciálem tlumit bolest hlavy.[2]

V novějším přehledu vědecké literatury z roku 2018 /časopis Frontiers in Pharmacology/ se uvádí, že kanabinoidy jsou slibnou skupinou látek v oblasti prevence a léčby migrén.[3]

Výzkum i pacientská zkušenost hovoří pro konopí v boji proti migrénovým stavům ve smyslu velké naděje. Je to samozřejmě proces a běh a na dlouhou trať, ale s velmi slibným cílem.

[1] Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26749285

[2] Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5436334/

[3] Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5928495/