Při objednávce nad 1200 Kč získáte dopravu zdarma po celé České republice!

Konopí pomáhá zvířatům v mnoha ohledech stejně jako lidem. Působí proti bolesti, pomáhá zvládat trávicí potíže, ale také psychické problémy související s prožitými traumaty. Dokonce jsou ve veterinární praxi zaznamenány pozitivní výsledky v souvislosti s bojem proti rakovině.

Přesto se stále jedná o pole neorané, neexistuje totiž dostatečná platforma pro výzkum využití konopí ve veterinární praxi.

Konopí mírní specifické obtíže

Oblasti, ve kterých je rostlina konopí zvláště prospěšná, jsou zejména gastrointestinální problémy, záněty a tlumení bolesti. U mnoha zvířecích pacientů má léčba těchto potíží konopím výrazně pozitivní efekt bez vedlejších účinků.

Všeho s mírou

Základním problémem při užití konopí u zvířat je především jeho dávkování a adekvátní forma podání přípravku. Méně je v tomto případě zpravidla více. Správnou dávku, která bude pomáhat a neuškodí, je třeba citlivě odzkoušet. Doporučení zní začít od slabší dávky a pouze velmi postupně ji navyšovat, aby nedošlo k intoxikaci organismu. Předávkování u zvířat může mít velmi nepříjemné následky, které mohou být ve výjimečných případech dokonce fatální.

Endokanabinoidní systém u zvířat

Endokanabinoidní systém u psů a koček funguje velmi podobně jako u lidí. Pokud je konopná léčba aplikovaná správně, reagují pozitivně.

Mnozí veterináři na základě své praxe uvádějí, že konopí skvěle pomáhá kočkám a psům např. od nechutenství. Z předpokladu vyplývá, že by mohlo mít podobně pozitivní účinky i na další zvířata. Všechna zvířata totiž mají stejně jako lidé v těle kanabinoidní receptory, které velmi citlivě reagují na podněty zvenčí. Více o endokanabinoidním systému čtěte zde. V současnosti je již vědecky dokázáno, že i prasata, slepice, opice a krysy mají v těle stejný endokanabinoidní systém jako lidé.

Výhledy do budoucna

Důvod, proč se zatím konopí při léčbě zvířat tolik nevyužívá, je především dosud přetrvávající stigmatizující náhled společnosti na tuto rostlinu. Nutno podotknout, že i cesta legalizace konopí pro léčebné užití v humánní medicíně je zatím běh na dlouhou trať. Přesto dochází k určitým pozitivním posunům, ke kterým se v České republice řadí bezesporu možnost získat konopí pro léčebné použití na lékařský předpis, stejně jako jeho úhrada ze zdrojů veřejného zdravotnictví.

Zdroj: