Při objednávce nad 1200 Kč získáte dopravu zdarma po celé České republice!

V poslední době se stále častěji obracíme k přírodě o pomoc, hlavně pokud se jedná o bolest kloubů a pohybového aparátu. Atróza, zánět kloubů či namožení svalů a šlach umí pěkně potrápit. Z přírodních zdrojů je nejčastěji používané konopí (Cannabis sativa), kostivalová mast anebo mast z kaštanu (jírovce), často jsou k dispozici i směsi s obsahem několika bylin současně. Každý z výrobků má svá specifika a další možnosti využití. Masti si můžete připravit i doma anebo jsou v lékárnách k dispozici již hotové produkty, stačí si jen vybrat.

Konopí (Cannabis sativa)

Výrobky z léčivého konopí jsou známé již mnoho let. Masti z této rostliny obsahují aktivní látky cannabinoidy, které vykazují hojivé a zklidňující účinky navíc s působením proti bolesti. V ČR je dostupná konopná mast Carun, která je registrována jako zdravotnický prostředek, což by mělo předpokládat vyšší účinnost než u kosmetických prostředků. Účinek masti Carun se připisuje obsahu výtažku z celé rostliny konopí druhu Cannabis sativa. U nás je zcela legální, jelikož odrůda obsahuje méně než 0,3 % látky THC (tetrahydrocannabinol). Konopí je oblíbeným prostředkem u lidí s bolestí kloubního preparátu či zánětem šlach, pomáhá při různých poraněních a odřeninách.

Využití masti: na různé kožní obtíže, akné, opary, opruzeniny, lupénka, mykózy, suchá a podrážděná pokožka, atopický ekzém anebo bércové vředy či popáleniny.

Tip: Herbamedicus Konopná mast (cena zhruba 150 Kč), Balcann Konopná mast (cena 255 Kč), Annabis DolorCANN konopná mast (cena 270 Kč), Carun (cena 330 Kč) – zdravotnický prostředek

Kostivalová mast (Symphytum Officinale)

Lidové léčitelství zná kostivalový kořen již celé generace jako výjimečný a účinný prostředek k hojení pohmožděnin, zlomenin a při bolestech kloubů nebo svalových obtížích. Účinnou složkou je alantoin, který má hojivé a protizánětlivé účinky. Kostivalová mast se dobře uplatňuje i při špatně se hojících ranách třeba i po úrazech nebo dlouhodobě nehojících se bércových vředech, popáleninách, opruzeninách a dalších. Kostival je vhodné používat pouze zevně, vyhněte se vnitřnímu užití.

Tip: Traumaplant Kostivalová mast (cena zhruba 86 Kč), Just kostivalový krém-gel (cena zhruba 360 Kč)

Jírovcová (kaštanová) mast

Jírovcová mast je další z řady hojně používaných prostředků tradičního léčitelství. K přípravě léčivé masti se využívají plody i květy. Kaštan má široké využití pro jeho výjimečné vlastnosti. Výborně se uplatňuje při omezené pohyblivosti kloubů, včetně revmatizmu a bolestivé artrózy, působí při zánětech křečových žil, potížích s cévami, zamezuje tvorbě otoků a pomáhá při pohmožděninách a po úrazech. Účinnými látkami jsou saponiny aescin, eskulin, dále třísloviny a quercetin. Právě tyto látky mají významný protizánětlivý efekt, zpevňují cévní stěny, pomáhají rychlejšímu vstřebávání hematomů. Kaštanová mast je rovněž vhodná při opruzeninách. Velmi známá je při ošetření hemeroidů, popálenin, uvolňuje bolesti a křeče a pokud mast obsahuje také kafr nebo mentol příjemně zahřívá.

Tip: Kaštanová mast Galmed (cena asi 50 Kč),

Jak si vyrobit domácí bylinnou mast anebo léčivý krém? Klikněte zde

Zdroj: www.doktor-zdravi.cz