Při objednávce nad 1200 Kč získáte dopravu zdarma po celé České republice!

Konopí je mezi většinovou populací stále trochu kontroverzní téma. Přinášíme proto osvětlení několika mýtů, které jsou v souvislosti s konopím rozšířeny.

  1. Konopí = marihuana

Konopí je jednoletá bylina, která má různé druhy (konopí seté, neboli cannabis sativa). Marihuana (cannabis indica) je léčivá, ale oproti konopí setému obsahuje psychoaktivní látku, která se vyrábí sušením květů samičích rostlin, které obsahují až 35% psychoaktivního THC (tetrahydrocannabinol). V České republice je marihuana legálně dostupná jen na lékařský předpis pro nemocné trpící roztroušenou sklerózou, Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou či rakovinou. 

  1. Konopné produkty obsahují omamné látky

Psychoaktivní THC je součástí pouze samičích květenství konopí. Ostatní části rostliny obsahují mnoho dalších látek, mimo jiné CBD (cannabidiol), které má pouze léčivé farmakologické účinky, nikoliv psychoaktivní. Z konopí se vyrábí například léčivé masti pomáhající při léčbě lidem trpícím atopickým ekzémem, semínka a olej obsahující důležité vitamíny, minerály a esenciální nenasycené mastné kyseliny Omega 3, Omega 6 a čaj z listů konopí pomáhající při migrénách a nespavosti.

  1. Konopí je v ČR zakázáno/povoleno

Technické konopí (které má obsah psychoaktivní látky THC nižší než 1%) je možné bez problému pěstovat, až do 100 m2 oseté plochy bez ohlášení celnímu úřadu. Konopí s vyšším obsahem THC je již za hranicí zákona. Užívat se smí, avšak přechovávat, vyrábět či distribuovat nikoliv. Pěstovat pět rostlin a vlastnit do deseti gramů samičích květů s obsahem THC je považováno za přestupek. Sklizeň a sušení se však klasifikuje jako trestný čin a „výroby drogy“.

  1. Konopí vytváří závislost

Mnoho lidí se obává, že konopí je fyzicky návyková droga. Konopné produkty bez THC však v žádném případě závislost nevytváří. Co se týče konopí s vyšším obsahem THC, tak je na volbě každého z nás, zda jej užívat denně a též se můžeme ze dne na den rozhodnout skončit s každodenním užíváním, jako když se přestane konzumovat káva. Ale vše je individuální.

  1. Po konopí se tloustne

Užívání konopí je účinné při léčbě mnoha projevů stárnutí – Alzheimerova choroba, deprese či nechutenství. Výzkumy dokázaly, že právě seniorům užívání konopí může velice ulehčit problémům ve finální etapě života. Konopí zdravě podporuje chuť k jídlu, ale některé rozšířené předsudky tvrdí, že uživatelé konopí tloustnou. Studie v odborném časopise American Journal of Epidemiology však na základě výzkumu tento mýtus vyvrací – výskyt obezity u pravidelných uživatelů konopí je asi třikrát nižší než u těch, kteří konopí neužívají.