Při objednávce nad 1200 Kč získáte dopravu zdarma po celé České republice!

Autoimunitní onemocnění pojmenované roztroušená skleróza (RS) spočívá v tom, že imunitní systém sám napadá tzv. myelinové pochvy neuronů, které jsou bazální pro komunikaci neuronů mezi sebou. Nesprávnou funkcí centrální nervové soustavy vzniká mnoho komplikací, které mohou vést až k fyzické i kognitivní invaliditě. Diagnóza roztroušené sklerózy postihuje nejčastěji mladé dospělé lidi (mezi 20 a 40 lety věku) a více ženy než muže (v poměru 2:1). Její příčina není dosud zcela definována a ani léčba nebyla dosud zcela úspěšná. Medikace se často tedy zaměřují na zmírnění projevů a postupu nemoci a oddalování jednotlivých tzv. atak, vzplanutí zánětu při RS.

Průvodních jevů a komplikací v průběhu onemocnění roztroušenou sklerózou je mnoho. Nejčastěji je to svalová ztuhlost, křeče, nespavost, únava, chvění, trvalé bolesti a deprese. Mnohé mezinárodní studie dokazují, že tyto symptomy lze omezit či zcela eliminovat díky aplikaci extraktu z konopí.

Výzkum ve Velké Británii potvrdil hypotézu, že konopí pomáhá na svalovou ztuhlost, křeče a nespavost, časté symptomy roztroušené sklerózy. Oproti těm, kteří užívali placebo, byla účinnost konopí až dvakrát vyšší. [1] Španělský výzkum zabývající se pouze křečemi, taktéž doporučuje konopí jako účinný lék. [2]

Cannabinoidy výrazně zmírňují i další symptomy provázející roztroušenou sklerózu. [3] Mají navíc i protizánětlivé a neuroprotektivní účinky a několik studií naznačuje, že cannabinoidy mají pravděpodobně schopnost remyelinizace, čili zpomalit či zastavit progresi onemocnění. [4] Britská studie však zkoumala přímo vliv cannabinoidů na RS, ale zpomalení rozpadu myelinových pochev neuronů nepotvrdila. [5]

Studie zabývající se léčbou symptomů doprovázejících tak závažné onemocnění, jako je roztroušená skleróza, aplikaci cannabinoidů doporučuje. Prokázaly totiž, že většinu symptomů dokáže konopí výrazně zmírnit.

__________________________________________

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22791906

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24035293

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26408162

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21323391

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25676540