Při objednávce nad 1200 Kč získáte dopravu zdarma po celé České republice!

Okolo kravského mléka panuje mnoho kontroverzí, čím dál více lidí má laktózovou intoleranci a mnoho lidí cítí, že bez mléka by jim bylo lépe. Pokud to chcete zkusit i vy a zajímají vás možnosti rostlinného mléka, jste tu správně.

Na trhu je mnoho variant rostlinných mlék – kokosové, ovesné, rýžové, makové, mandlové… Seženete je většinou v obchodech se zdravou výživou. Více než kterákoliv jiná oblast výživy jsou právě rostlinná mléka ideální pro domácí experimenty.

Jak se rostlinné mléko vyrábí

Surovinu, z níž chcete mléko vyrábět (ořechy, oříšky, mandle, mák, konopná semínka), na nějakou dobu namočíte, a pak (s vyměněnou vodou) vše rozmixujete a přecedíte přes látkový filtr. Existují speciální plátěné pytlíky na cezení domácího rostlinného mléka, ale můžete to zkusit i tak, že důkladně rozmixovanou směs necháte nejprve chvíli odstát, a pak ji přecedíte přes jemné sítko.

Ořechy je lepší namočit přes noc, zatímco mák či semínka stačí jen třeba na hodinu. Domácí rostlinné mléko vydrží v lednici i několik dní. Většinou se doporučuje poměr 100 g na 1 litr vody, ale ideální poměr pro sebe si vyzkoušíte sami. Intenzivnější chuť získáte s menším množstvím vody a pro zajímavější chuť můžete přidat třeba datli nebo vanilku. Po přecezení vznikne oříšková, maková či konopná hmota, kterou je škoda vyhazovat. Můžete ji přidat třeba do müsli nebo jako výživnou ingredienci do koláče nebo raw dezertu.

Zdravá alternativa

Každé z rostlinných mlék má trochu jinou konzistenci. Konopné či oříškové je „mléčnější“, zatímco třeba makové trochu vodovější. Každopádně experimentování s rostlinnými mléky je zábavné a zdravé – mléka obsahují stejné zdravé tuky a bílkoviny jako suroviny samy. Rostlinné mléko je pro tělo dobře stravitelné a nezahleňuje organismus tak jako mléko kravské. Oproti koupenému ušetříte s domácím rostlinným mlékem peníze i odpad.

Na závěr jeden experiment – ohřejte konopné mléko, rozpusťte v něm dvě řádky čokolády a podávejte jako specialitu návštěvě. Uvidíte, jak budou vaši přátelé překvapeni, že jste nepoužili na takovou lahůdku žádné mléko!