Tisková zpráva: CBD není návykové a má léčivé účinky

Světová zdravotnická organizace (WHO): CBD obsažené v konopí je bezpečné a má pozitivní účinky v léčbě řady nemocí

Světová zdravotnická organizace (World Health Organisation, WHO) vydala předběžnou zprávu, v níž hodnotí užívání cannabidiolu (CBD) jako bezpečné a nevyvolávající fyzickou závislost. Jsou zmíněny též pozitivní účinky CBD v léčbě mnoha různých nemocí, zejména epilepsie.

Předběžná zpráva WHO byla vydána na základě konference expertů na drogovou závislost WHO, která proběhla v listopadu 2017 v Ženevě. V prohlášení stojí, že „CBD je obecně velice dobře snášeno a má dobrý bezpečnostní profil“. S užíváním CBD nejsou spojeny žádné významné nepříznivé účinky, a pokud takové jsou hlášeny, můžou to být reakce CBD na léky, který pacient již užívá.

Použití olejů s obsahem CBD je běžné a neexistuje žádný doklad o tom, že by rekreační užití čistého CBD mělo vliv na veřejné zdraví. Naopak autoři prohlášení zmínili neuroprotektivní a protizánětlivé účinky CBD, které mají vysoký potenciál v léčbě nemocí, jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova chorobaroztroušená skleróza a jejich příznaků. Jako efektivní lék bylo CBD prokázáno v léčbě epilepsie.

Vědci WHO prohlašují, že CBD není spojeno s potenciálním zneužitím, a také zmiňují, že CBD může hrát významnou roli v léčbě drogové závislosti.