Při objednávce nad 1200 Kč získáte dopravu zdarma po celé České republice!

Konopí v boji s atopickým ekzémem

Kůže je hranice mezi vnitřním tělem a vnějším světem, chrání tělo a skrze ni prochází záření i nečistoty. Atopický ekzém je alergické onemocnění kůže, které se projevuje svědivými ložisky, která někdy mokvají a můžou se i zanítit.

Atopickým ekzémem jsme se zde už zabývali v článku Konopné produkty při atopickém ekzému. Tentokrát jsme prošli odborné studie. Jak si tedy konopí stojí vedle moderní farmakoléčby?

Cannabinoidy

.

Finští vědci zkoumali vliv konopného oleje na atopický ekzém ve srovnání s olivovým olejem. Po dobu 20 týdnů podávání oleje měřili pacientům hladinu nenasycených mastných kyselin a výzkum byl doplněn i o dotazník, v němž pacienti hodnotili kvalitu atopické pokožky na začátku a na konci výzkumu. Konopný olej prokázal jednoznačné výsledky zvýšení hladiny nenasycených mastných kyselin i zlepšení pokožky atopiků. [1]

Článek vědců z americké univerzity v Coloradu shrnul výsledky laboratorních výzkumů vlivu cannabinoidů na různé kožní potíže. Nejslibnější je užití konopí při léčbě svědění, a to jak u atopického ekzému, tak u lupénky. Vědci hodnotili jednotlivé druhy cannabinoidů podle toho, jak jsou vhodné na jednotlivé kožní potíže. Zatímco CBD účinně pomáhá na lupénku, atopický ekzém lépe uzdravuje jiný nepsychoaktivní cannabinoid, PEA (palmitoylethanolamid). [2]

Čím dál více států povoluje konopí na lékařský předpis i v léčbě ekzémů a dalších kožních onemocnění. Kanadští vědci [3] poukazují na to, že v případě účinného cannabinoidu THC (tetrahydrikanabinol), který je psychoaktivní, je třeba počítat s jeho vedlejšími účinky, které nemusejí být všem pacientům příjemné.

Je zjevné, že na ozdravení atopické pokožky nepůsobí jen jeden z cannabinoidů, takže škála pomoci konopných produktů atopikům je rozsáhlá.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16019622

[2] https://www.jaad.org/article/S0190-9622(17)30308-0/fulltext

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28098721