Při objednávce nad 1200 Kč získáte dopravu zdarma po celé České republice!

Průlet historií konopí

Konopí je jedna z nejstarších kulturních plodin na světě, lidstvo ji pravděpodobně používá již 12 tisíc let. Píše se o něm ve starých indických védách i v Bibli, ale její pravlastí je Čína.

V neolitických dobách patrně rostlo konopí jako plevel v okolí osad a lidé jej začali využívat a zkoumat. Postupně se rozšířilo přes Indii a Střední Východ do Afriky a Evropy, odtud již s prvními evropskými objeviteli i do Ameriky.

Od rituálu přes praktičnost až po léčbu

Přirozená lidská zvědavost vedla k tomu, že byly postupně objeveny všechny způsoby využití rostliny: výživnost semen, schopnost vláken stonku dodat surovinu pro výrobu tkaniny i papíru, široký léčebný záběr i psychoaktivní účinky. V archeologických vykopávkách byly nalezeny nádoby na konopné čaje i vykuřovadla. S tím souviselo i využití konopí k náboženským rituálům. Kněží díky výparům z konopí mohli vstupovat do extatických stavů a propojovat se s bohy. Proto bylo ve starověku konopí považováno za dar od bohů, prostředek spojení se spirituálním světem.

Postupně se konopí domestikovalo a bylo využíváno čím dál více a rozšířilo se do naprosto běžného života. A to i v našich zeměpisných šířkách. Máme o tom doklady v lidových písních – jistě znáte písničky Rostó, rostó, rostó konopě za cestó, a só pěkny zelený… a nebo Andulka konopě močila, žabka jí do kapsy skočila…. Skutečně, konopí se na našich vesnicích využívalo až do 19. století zejména na výrobu textilu a močení (namáčení) konopí je běžná součást procesu získávání konopných vláken ze stonků.

Zlatým obdobím léčebných i psychoaktivních účinků konopí bylo 19. století. Užívali je umělci a bohémové společně s ostatními omamnými látkami a vytvářeli umělecká díla či fantazie. V té stejné době byly ve velkém zkoumány jeho léčivé účinky, a kdyby se konopí bylo nedostalo o několik desítek let později mimo zákon, je dnešní léčba mnoha onemocnění úplně někde jinde.

Temné 20. století

Moderní historie je v podstatě výkyvem v tisícileté tradici, kdy bylo konopí součástí života obyvatel téměř všech zemí. V roce 1937 v rámci prohibice ve Spojených státech amerických byly přidány na seznam zakázaných látek bez rozdílu všechny odrůdy konopí, i cannabis sativa, konopí seté, z nějž se až do té doby vyráběl textil či papír. V roce 1961 pak OSN přidala konopí k ostatním celosvětově zakázaným drogám.

Dnes ledy zákazů a nevědomosti pomalu tají. V některých zemích (Nizozemí) je konopí povoleno, jinde, například v České republice, byl uznán jeho léčebný účinek, a je tak možné při některých diagnózách získat léčebné konopí na předpis. Například v jihovýchodní Asii však legislativa stále považuje konopí za ničivou drogu.

V odborných kruzích se v současné době množí studie o nedocenitelných účincích cannabinoidů a dokonce i WHO veřejně prohlásila CBD za neškodnou, ba dokonce léčivou látku. V perspektivě tisícileté minulosti se oněch pár desítek let zákazu konopí zdá jen přechodným obdobím, které může dobře posloužit tomu, aby lidstvo lépe vědělo, jak tato léčivá bylina s lidským tělem pracuje, a mohlo tak nakládat s rostlinou konopí uvědoměle.