Příroda se probouzí a my chceme vyběhnout ven a cítit se opět svěže a lehce. Občas to jde ztuha, připadáme si po dlouhé zimě trochu těžkopádně. Jedna z cest k účinnému jarnímu restartu je detoxikace organismu.

Detoxikačních kúr je mnoho a většina receptů je založena na lehké a zdravé stravě bez cukru a alkoholu a kofeinu. Důležitou složkou je pití čisté vody. Očistit tělo i ducha pomáhá i meditace, častý pobyt v přírodě, pravidelný pohyb nebo třeba sauna. Záleží jen na vás. My jsme pro vás vybrali několik přírodních produktů, s nimiž jarní detox půjde ještě lépe.

1. Konopné semínko nebo konopný olej

Produkty z konopí dodají jakémukoliv jídlu výraznější a zajímavější chuť a živiny, které podpoří detoxikaci organismu. Konopná semínka obsahují velké množství bílkovin a také vlákninu. Můžete si je přidat do ranního müsli či smoothie, ale jejich oříšková chuť ozvláštní i zeleninové saláty a slané pokrmy. Pár semínek na ozdobu pokrmu navíc krásně vypadá. Konopný olej obsahuje ideální poměr nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega 6 a hodí se třeba do salátů, smoothies i polévek.

2. Zelené potraviny

Populární detoxikační produkty jsou tablety a nápoje z chlorelly a zeleného ječmene, které účinně pročišťují organismus a doplňují mu biologicky aktivní látky - vitamíny, minerály a antioxidanty. Chlorella je jednobuněčná řasa, která roste ve sladkých vodách Austrálie a Asie. Zelený ječmen pochází z USA. Je sklízen v období, kdy je ještě mladý a v plné síle, obsahuje velké množství chlorofylu, proto skvěle okysličuje krev.

3. Ostropestřec mariánský

Jaro je čas, kdy jsou nejaktivnější játra, která filtrují krev, a proto se bude hodit při detoxikaci organismu tato bodlákovitá bylina. Čaj, semena či olej z ostropestřce čistí játra, podporují trávení a díky posílení jater též celkovou psychickou pohodu. Ostropestřec se používá i v případě pomoci při léčbě onemocnění jater - mononukleózy či žloutenky.

4. Quinoa

Quinoa, čili merlík chilský, roste ve velké nadmořské výšce a pochází z And. Tato obilovina je bohatá na bílkoviny, je lehce stravitelná a snadno se připravuje. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro celiaky i ty, kteří s vysazením lepku experimentují. Je výborná jako příloha, ale také jako základ slaného či sladkého pokrmu.

5. Kysané produkty

Kysané zelí je tradiční českou potravinou a díky množství vlákniny a zejména vitamínu C ho můžeme zařadit na seznam superpotravin. Kvašená (neboli kysaná) může být ale také třeba mrkev nebo červená řepa. Kvašené produkty podporují trávení a díky jejich nízké kalorické hodnotě jsou vhodné pro odlehčující dietu.

Ať se rozhodnete pro složitou detoxikační kúru, nebo třeba jen pro malou změnu v podobě jednoho jablka denně, svou jarní očistu si naplno užijte.