Podzimní konopné menu
Léto vystřídal podzim, který se hlásí chladnými rány a večery. V tomto období rozhodně není na škodu posílit imunitu. Přinášíme Vám proto recepty na čtyři chody, které jsou snadné, využívají podzimní plodiny a díky konopnému oleji a konopným semínkům dodávají mnoho bílkovin a zdravých aminokyselin.
Polévka z červené čočky trochu jinak
Na cibulce se lžičkou kari (aby byla polévka ještě hřejivější, tak i se zázvorem) lehce podusíme nakrájenou dýni Hokkaidó a 7 lžic červené čočky. Přilijeme 1 litr vody a vaříme, dokud dýně i čočka nezměknou. Vše rozmixujeme dohladka, přilijeme dle chuti kokosové mléko a osolíme dle potřeby a chvilku ještě povaříme. Lžičkou konopného oleje a semínky ozdobíme porci polévky na talíři.
Variace na zapečenou mísu
Brambory, syrovou nebo lehce předvařenou červenou řepu a na stejně velké kousky nakrájený uzený tempeh vložíme do zapékací nádoby a posypeme konopnými semínky a třemi lžícemi konopného oleje. Směs, do níž můžeme libovolně zařadit třeba cuketu, dýni, lilek, cibuli atd., zapékáme na 160 °C, dokud brambory nezměknou (při vyšší teplotě by se olej již přepálil). Je to krásně jednoduché a variabilní jídlo i s dávkou bílkovin v podobě sójového tempehu, takže vás bezpečně zasytí.
Salát s ořechy
Natrhaný ledový salát smícháme s rukolou, mozzarelou, vlašskými ořechy a konopnými semínky a zalijeme dressingem z konopného oleje a balzamikového octa. Konopný olej chutná na rozdíl od běžnějšího olivového jemněji a jeho chuť je lehce oříšková, takže dodá podzimní nádech.
Zdravá sladkost
Na závěr si můžeme připravit raw banánový milkshake z konopného mléka, které si snadno můžeme připravit doma sami. Pokud nemáme mléko připravené a scezené, stačí namočená loupaná konopná semínka rozmixovat a následně přidat banán, vyloupané datle a lžičku konopného oleje. Tento hustý a velmi chutný nápoj sice nepochází z typicky českých sezonních surovin, ale překypuje vitamíny, bílkovinami a je plný vlákniny.
Přejeme Vám zdravý barevný podzim.